Tipuri de fisiere

Ghid util despre cum sa folositi fisierele descarcate.
In continuare va pun la dispozitie cateva informatii despre fisierele pe care le descarcati de pe internet. Vezi si glosar de termeni Seo.

Fisiere Compresate

 • .rar .zip .ace .r01 .001 Aceste extensii sunt des intalnite si inseamna ca filmul/jocul este comprimat in “arhive”. Aceasta este doar pentru a face fisierele mai compacte si mai usor de descarcat. Pentru a extrage fisierul din aceste arhive folositi WinRAR (asigurati-va va aveti ultima versiune) sau PowerArchiver. Daca aceste programe nu va plac, puteti incerca WinZip (Trial version). Daca aveti arhive de tip .ace sau .001 puteti folosi Winace (Trial version).
 • .cbr .cbz Acestea sunt de obicei benzi desenate, iar .cbr seamana cu .rar. Adesea, cand deschideti acest tip de fisiere cu WINRAR sau WinZip va va amesteca paginile. Pentru a le dezarhiva corect folositi CDisplay

Fisiere Multimedia

 • .avi .mpg. .mpeg .divx .xvid .wmv Aceste fisiere sunt de obicei filme sau seriale. Se pot vedea folosind diverse video playere, sugestia noastra este sa folositi Zoomplayer, BSPlayer, VLC media player sau Windows Media Player. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca folositi codecurile corecte. Pentru a vedea ce va trebuie, folositi GSpot, care va va spune ce codec va trebuie, apoi le puteti cauta pe net. Iata cateva dintre cele mai folosite: ffdshow, XviD codec, DivX codec, ac3filter (pentru sunet AC3, aka “5.1″, Ogg media codec (pentru fisiere .OGM)

Site-uri care va pot oferi mai mult ajutor in aceasta problema:

Alte Fisiere

 • .txt .doc – Acestea sunt fisiere text. Se deschid cu notepad, wordpad sau Microsoft Word
 • .nfo – Aceste fisiere contin informatii despre ceea ce ati descarcat si este recomandat sa le cititi! Fisierele sunt in format text, adesea cu ascii-art. Se deschid cu Notepad, Wordpad, DAMN NFO Viewer sau UltraEdit
 • .pdf – Se deschid cu Adobe Acrobat Reader
 • .jpg .gif .tga .psd – Imagini. Acestea contin poze, se deschid cu Adobe Photoshop sau cu un viewer de imagini (ACDSee, IrfanView, PictureViewer). Vezi lista de Editoare foto online.
 • .sfv – Aceste fisiere verifica integritatea fisierelor descarcate. Se ruleaza cu SFVChecker, hkSFV sau Total Commander
 • .mov – Acestea sunt fisiere QuickTime, puteti obtine playerul de aici.
 • .ra .rm .ram – Acestea sunt fisiere pentru RealPlayer. RealPlayer este, in opinia unora, lucratura diavolului. Instaleaza tot felul de minuni pe sistem si nu se dezinstaleaza usor. Player-ul oficial este aici noi va recomandam Real Alternative.
 • vcd/svcd Acestea sunt un pic mai greu de setat pe unele sisteme sau pe DVD player. Pentru intrebarile legate de vcd vizitati www.dvdrhelp.com
 • .mp3 .mp2 Fisiere audio. Le rulati cu WinAmp
 • .ogm .ogg Fisiere Ogg Vorbis. Mai multe informatii, precum si un player, gasiti aici. Acesta este un nou tip de format audio, dar se foloseste si pentru filme. Se ruleaza cu ajutorul filtrului DirectShow Ogg sau cu versiuni noi de WinAmp

Imaginile de CD

 • .bin and .cue. Acestea sunt imaginile standard de cd si sunt folosite foarte des. Le puteti scrie pe cd cu Nero, Alcohol 120%, sau puteti monta imaginile cu Daemon Tools. Daca doriti sa extrageti fisierele puteti folosi VCDGear pentru a extrage fisierele mpeg de pe imaginile SVCD. Desi unele binuri au peste 734MB, le puteti scrie pe un cd normal de 700, folosind optiunea Burn Image din Nero. De asemenea, dupa ce ati montat un SVCD cu Daemon Tools, il puteti accesa normal si in folderul MPEG2 gasiti filmul, pe care il puteti copia pe hard-disk.
 • .iso – Un alt tip de imagine, asemanator cu .bin, dar care se creeaza/extrage cu WinISO sau ISOBuster
 • .ccd .img .sub – Aceste fisiere impreuna reprezinta o imagine in format CloneCD. CloneCD este un program de clonat CD-uri.

Fisiere torrent – Un fisier torrent e un fisier de marime maxima 100k ce contine informatii despre un film, joc, muzica, etc ce te conecteaza cu mai multi utilizatori si cu server-ul de unde ai luat fisierul si incepi sa descarci filmul, muzica, jocul, in folderul pe care l-ai ales. In acelasi timp faci upload cu ce ai descarcat catre alti utilizatori de torrenturi. Ca sa puteti beneficia de download si upload trebui sa descarcati BitComet.

Publicitate