Inel Web (webring)
Inelul web reprezintă un concept interesant, similar cu schimbul de bannere sau de legături. Aşa cum îi arată şi denumirea, este de fapt o înlănţuire de pagini web dedicate aceluiaşi subiect sau având o temă similară.
Un server web central menţine o listă de site-uri cu un anume subiect sau domeniu de interes. Pe fiecare site din listă există câte un buton „Următorul” ( Next ) şi un buton „Precedentul ” ( Previous ) care indică partea sa din inel. Mai există deasemenea şi câte un buton către serverul web central.
Mai simplu spus, o persoană se leagă la a doua persoană într-un inel. A doua persoană se leagă la o a treia şi aşa mai departe până când se revine din nou la prima persoană. Această legătură se face printr-un cod special pe care fiecare membru este obligat sa-l pună în pagina lui. Pe această cale, teoretic, ar trebui ca fiecare webmaster din circuit să constate o creştere a traficului. Spre deosebire de schimbul de bannere, în cazul inelelor web nu va apărea pe pagina dvs. niciun banner al vreunui alt site, dar vor exista în schimb legături atât către pagina principală a inelului cât şi către alte pagini din acesta. De asemenea, este obligatoriu să puneţi însemnele inelului web de care aparţineţi la sfârşitul paginii.
Un mare avantaj este acela că se pot alege paginile pe care se doreşte să se facă reclamă. Este recomandat ca acestea să se potrivească cât mai exact cu specificul paginii. În schimb, există şi un dezavantaj al acestui sistem. Vizitatorii au posibilitatea să vadă şi alte site-uri din inelul web, având subiecte similare şi care le pot capta atenţia. Este posibil ca ei să nu mai dorească să se întoarcă la paginile dvs., dacă nu le oferiţi un conţinut de calitate. De aceea trebuie analizat cu atenţie dacă este în interesul dvs. să participaţi la un inel web.
Exista chiar şi organizaţii dedicate acestor grupuri de siteuri cu subiecte similare la adresa alt-webring.com. Aici sunt grupate mai mult de 15,000 de inele web diferite.