Când un vizitator ajunge pe blogul vostru, îşi dă seama că e nişat şi caută informaţia, ce face? Când un vizitator fidel caută un articol anume, ce face? De multe ori foloseşte cutia de căutare, tot de multe ori se foloseşte de categorii şi taguri. Cum le gestionăm, implementăm în wordpress? Păi să vedem…
CATEGORII, TAGURI, ETICHETE … WTF?
În primul rând wordpress vine cu opţiunea de categorii integrată. Din meniul manage > categories (img) le organizaţi. Dar care e întrebuinţarea? Navigarea şi organizarea. În primul rând, dacă aveţi un blog fie el nişat sau personal şi scrieţi toate articolele fără a le organiza pe categorii iese un talmeş-balmeş. Dacă le categorisiţi, creaţi un sistem de etichete (taguri), atunci e mai bine. Dacă un cititor, fie el fidel sau nou, intră pe blog şi caută un conţinut anume, categoriile şi tagurile îi sunt de mare folos.
Încercaţi să vă faceţi o schemă, pornind de la blog, nişte categorii mai generale, subcategorii sau tag-uri la fiecare, privind atât din unghiul administratorului cât şi al cititorului. Am făcut o schita ca exemplu:
Eu am ales (şi sfătuiesc de asemenea) opţiunea cu etichete în defavoarea celei cu subcategorii. Ambele sunt bune, dar cea aleasă de noi e şi mai bună: rulează separat, poate fi inclusă separat, are o grămadă de utilităţi (nor de etichete, articole asemănătoare după etichete etc.) şi poate fi implementată separat. Dacă am fi ales subcategoriile ne-am fi limitat doar la ce aduce wordpress, lucru ce ne-ar fi adus un avantaj de spaţiu (dar nesemnificativ) şi nici o complicaţie, dar este implementată cu celelate categorii şi provoacă confuzie.
ŞI CUM NE JUCĂM CU ELE?
Acum că am definit ce sunt şi la ce ne folosesc, ar trebui să explicăm cum se implementează. Categoriile, cum spunea, sunt opţiune implicită (default) wordpress. Din subpagina Categories din meniul Manage le putem organiza, creea şi şterge, lucru simplu de care cred că vă puteţi prinde şi voi (în cazul unor neclarităţi, fără jenă, formularul de comentarii e sub post, nu pleacă). Când scrieţi articole noi aveţi în dreapta căsuţei de conţinut. Bifaţi 1,2 sau câte categorii credeţi că acoperă articolul respectiv. Etichetele însă..
Etichetele nu sunt implicite wordpress, trebuie adăugate de către voi, cum altfel folosind un plugin wordpress. Am ales cele mai bune, testate şi popularizate şi de alţii, am făcut o listă din care-am ales unul, pe departe cel mai bun:
ULTIMATE TAG WARRIOR
Arhicunoscut şi folosit de blogosferă, ultimate tag warrior este un plugin complex, uşor de utilizat şi implementat. Îl descărcaţi de aici, îl uploadaţi în directorul de pluginuri şi îl activaţi (procesul de instalare a pluginurilor în wordpress l-am lămurit în articolul de aici) . Puteţi observa că în meniul Options şi Manage au răsărit deja două pagini noi – Tags – la fel şi în pagina de scriere a articolelor a apărut un câmp nou, dar să le luăm pe rând.
[+] Cum adaugi etichete? Simplu. Când scrii un articol, sub câmpul de conţinut al acestuia este opţiunea de adăugare a etichetelor (img). Introduceţi acolo etichetele separate printr-o virgulă (ex: îmbrăcăminte de vară, tricouri, şlapi). Dacă aveţi deja etichete generate de articole anterioare, aveţi grijă ca şi a doua oară să fie introduse la fel, fără vreo majusculă în plus sau lipsă, fără vreun spaţiu în plus sau lipsă, exact ca cealaltă.
[+] Tu cum ai /eticheta/ înainte de etichete? La fel de simplu. Ultimate Tag Warrior vine cu opţiunea asta. În locul a /?tag=numele_tagului puteţi folosi /ceva/numele_tagului, lucru ce ajută la SEO şi la recunoaşterea de către vizitator. În primul rând asiguraţi-vă că fişierul este accesibil (chmod-ul la 777), apoi din meniul Options mergeţi la pagina Tags şi din primul rând de setări (URL Settings) puteţi modifica, Base url. Acolo introduceţi ceea ce vreţi să apară în spatele unei etichete la accesarea acesteia, bifaţi “Use url rewriting for local tag urls (/tag/tag instead of index.php?tag=tag)” apoi mergeţi la Options > Permalinks şi daţi odată Update. Acum /?tag= este înlocuit de combinaţia introdusă ded voi.
[+] Cum fac ca sub articol să apară etichetele date acestuia? Sus sau jos, nu contează. Editaţi (Prezentation > Theme Editor) fişierul single.php al temei, înainte sau după <?php the_content(); ?> introduceţi <?php UTW_ShowTagsForCurrentPost(”simplelist”) ?>, comadnă ce va afişa etichetele despărţite prin virgulă.
[+] Tagcloud sau nor de etichete? Vreau şi eu! Din nou o opţiune implementată în Ultimate Tag Warrior. Există mai multe tipuri, cu mărimi şi culori, grafice, toate le găsiţi aici impreună cu un cod, cod pe care îl copiaţi şi îl introduceţi în sidebar.php sau unde vreţi să vă fie afişat acest nor de etichete.
[+] Vreau să şterg sau să modific o etichetă, e posibil? Normal. Din meniul manage alegeţi pagina tags. Aveţi Edit Tag, unde alegeţi tag-ul şi după preferinţă îl redenumiţi sau ştergeţi, fără a fi nevoiţi să modificaţi ceva şi în articole.
Cam asta e cu Ultimate Tag Warrior. Dacă plugin-ul nu vă convinge (deşi nu aş vedea de ce), aveţi mai jos o listă cu potenţali candidaţi, plugin-uri pe care nu le dezvoltăm, o scurtă listă:
- Fresh Tags (link) un plugin bunicel, din ce-am văzut, dar fără opţiunile suplementare cu care vine utw.
- Bunny`s Technorati Tags (link) pluginul permite etichetarea articolelor cu taguri technorati, dar nu creează un sistem intern. Ajută la indexarea de către technorati şi eventual câteva plusuri în sistemul technorati. Poate fi folosit foarte bine împreună cu utw.
As dori si eu un nor de tag-uri pe blogul meu. Am wordpress 2.5.1 si am o tema pe 3 coloane
poti sa ma ajuti cu blogul meu, as dori sa schimb teme si nu stiu cum sa incarc una ca cele de pe wordprees nu imi plac
Salut Cosmin. Pe blogurile gratuite wordpress nu se poate face upload la theme, poti sa folosesti decat themele gratuite. Singurile modificari pe care poti sa le aduci sunt la frontispiciu https://metodepromovare.wordpress.com/2009/10/03/personalizeaza-frontispiciu/ si să modificaţi stilul vizual al blog-ului https://metodepromovare.wordpress.com/2009/10/09/css-stylesheet-editor/. Citeste si discutia de aici: https://metodepromovare.wordpress.com/2008/02/12/personalizeaza-ti-blogul-theme-si-pluginuri-wordpress/
Interesant articol.
Voi incerca si eu pluginul Ultimate Tag Editor.
Tagurile…multa lume le foloseste prea abuziv