Cresterea raportului de continut din site

Unul dintre factorii interni de optimizare web este rata de continut din pagina, sau Content Ratio. Iata cateva modalitati de a creste acest coeficient:

  • Eliminarea codului nefolosit. Uneori, in urma procesului de dezvoltare a unui site, raman cateva urme ale acestui proces sub forma de cod comentat. Acest cod comentat nu ajuta la nimic. De aceea, daca folositi o tehnologie de Server Side Scripting gen Asp sau PHP, in locul comentariilor HTML folositi comentariile specifice limbajului folosit, ceea ce va duce la eliminarea informatiilor neutilizate din codul HTML. Acest proces va ajuta si la optimizarea dimensiunii paginii web atunci cand cantitatea de cod comentat este semnificativa.
  • Eliminarea comentariilor HTML in exces, chiar daca acestea va sunt folositoare in timpul dezvoltarii site-ului.
  • Inlocuirea codului CSS si JavaScript din interiorul paginii cu fisiere externe. O mare parte din site-urile care au necesitat optimizare aveau peste 50% din pagina cod CSS sau JavaScript. Solutia este simpla si anume se muta intregul cod CSS sau JavaScript in unul sau mai multe fisere externe si apoi se referentiaza din interiorul paginii.
  • Schimbarea layout-ului paginii intr-un layout fara tabele, bazat doar pe stiluri CSS. Paginile web care au la baza layout-uri construite folosind tabele „consuma” mare parte din codul paginii cu ierarhizarea si formatarea tabelelor si celulelor acestora. De acceea, un layout bazat pe tabele va avea un coeficient de continut destul de scazut. Chiar daca nu este usoara trecerea la un layout bazat pe stiluri CSS, ea va va garanta un coeficient de continut optim si o mai buna compatibilitate cu browserele web, cel putin cu cele moderne.
  • Inlocuirea portiunilor de continut ce implica o formatare si o ierarhizare complexa de elemente HTML si CSS cu imagini/capturi ecran ale acelor zone. Un exemplu clasic este acela in care se prezinta un tabel cu o grila de preturi pentru anumite servicii sau produse. De obicei aceste tabele sunt sarace in cuvinte cheie si complexe in structura, de aceea inlocuirea acestor tabele cu imagini este o solutie excelenta.
  • Adaugarea de text sumplimentar. Solutia extrema, atunci cand codul HTML/CSS/JavaScript nu poate fi redus sau eliminat, este aceea de a mari cantitatea de continut util.
Publicitate