Target-area cuvintelor cheie

Listarea pe motoartele de cautare

E un mare secret sa fii listat primul pe Google. De multe ori am obtinut asta facand foarte putin in momentele in care Google abia prindea viata in Romania. Insa lucrurile se complica. Ceea ce se facea mai de mult cu minim de efort sau chiar dintr-o joaca acum a devenit un subiect stiintific. E normal : toata lumea vrea sa fie prima pe Google la cautari !

De multe ori avem impresia ca stim exact ce cuvinte vor cauta utilizatorii cand vor intra online. Nu intotdeauna aceasta se si intampla. Poti ajunge primul sau printre primii pentru cuvintele care le-ai crezut „de aur”. Insa trebuie sa corelezi imediat statisticile sitului cu ceea ce vine din motoarele de cautare, pe ce cuvinte. Daca nu sunt aceleasi se poate spune ca am gresit cand am crezut in „cuvintele de aur”.

Chiar este amuzant faptul ca de multe ori se porneste activitatea de optimizare a sitului fara nici cea mai mica analiza. Am cazut chiar si eu in capcana aceasta, si din cauza clientului care nu accepta NU ca raspuns. Am zis „OK, merg pe intuitia ta” si nu am mai facut analiza. Rezultatul ? Dezastruos. Adica nr.2 pe Google insa trafic egal cu zero aproape. De asemenea si la campaniile PPC targetate trebuie o mare atentie la cuvinte. De multe ori in ceea ce credem nu este si ceea ce aduce beneficii.

Google, MSN, Yahoo

De asemenea trebuie sa avem in vedere aici si rata de click din motorul de cautare, precum si cadenta folosirii acestuia. La nivel mondial se considera ca rata de click a motorului este numarul de clickuri pe care le iei catre situl tau daca esti listat in prima pagina de rezultate (sa zicem primele 10). La Google aceasta rata este de 65%, la MSN sub 1% si la Yahoo in jur de 5%. Un studiu a aratat ca in nici un caz nici MSN si nici Yahoo nu pot sa treaca de 10%. Ca sa nu mai vorbim ce se intampla cand vizualizam statisticile pentru mai mult de 1 cuvant !
Dupa cum spuneam trebuie sa vedem si rata in care este folosit intr-o anume tara motorul de cautare. Luam Romania unde Google are o pondere de peste 90% in preferintele utilizatorilor. Restul de 10% vine in mare parte din cauza ca multi utilizatori romani instaland serviciile Yahoo lasa ca acesta sa se instaleze pe computer varianta full cu tot cu cautarea default.
Concluzia ? Daca iti optimizezi websitul pentru Romania fa-o clar pentru Google !

Sursa

Publicitate

Un gând despre „Target-area cuvintelor cheie”

Comentariile sunt închise.