Principalele motoare de cautare

Principalele motoare de cautare si Directoarele folosite de utilizatorii din Romania sunt Google, Yahoo! si MSN, iar dintre cele romanesti mentionam Traffic.ro, Top100.ro, Home.ro si Kappa.ro. Este o mare diferenta intre motoare de cautare si Directorii, vom oferii citeva date despre motoarele de cautare international

Google Search Engine

Google este primul motor de cautare pentru care optimizam un site. Este cel mai folosit in Romania si ofera unele rezultate pentru Yahoo. Google a semnat vara aceasta un acord de cooperare cu Yahoo! lucru ce a schimbat total noile strategii de optimizare.

Date tehnice:

  • Reactualizarea bazei de date: lunar in decurs de 5-10 zile, In luna octombrie Google a actualizat baza de date de pe 24/09 pe 05/10
  • Submitere automata: in nici un caz
  • Word Count recomandat : 300-615 cuvinte pe pagina
  • Relevanta Meta Tags: Google nu foloseste meta keyword si description tag (surpriza mare in lumea webmasterilor romani :)))
  • Lungimea titlului recomandata: 83 caractere
  • Elemente importante in optimizare: LinkPopularity, structura codului si a linkurilor interne.
  • Indexeaza pagini:html, htm, php, asp, cfm, pdf nu indexeaza unele situri cu caracter dinamic si flash.
  • Are propriul program Pay-Per-Click (Google addWords) care este insa costisitor.
  • Considera spam urmatoarele: linkuri acunse, text invizibil, pagini identice, pagini doorway, domain interlinking, manipulare PageRank, ip delivery, submiteri automate, verificari de pozitii automate.
  • foloseste robots.txt
  • foloseste descrierea din ODP, deci nu are rost sa mai folositi Meta Description Tag.
  • Rezultatele din Google apar in Yahoo!, Aol si in alte portaluri mai mici.
  • TIP: Google nu va indexa pagini ce nu au PageRank. Noi nici nu submitem la Google, lasati spiderii sa gaseasca singuri paginile si veti observa o ca Google va pune mai mare relevanta pe paginile gasite “intimplator”.
  • TIP: Google a introdus un nou spider – Google FreshBoot – acest nou boot viziteaza paginile ce au un PageRank mare si isi schimba constant continutul. Este posibil sa aveti pagina reactualizata si reindexata de 4-5 ori lunar lucru ce permite efectuarea de modificari cu scopul de a avea pozitionari mai bune. Google in mod normal reindexeaza un site la interval de 25-35 de zile, consider un mare avantaj de a avea situl reindexat aproape saptaminal. Cum il facem pe Google sa observe ca avem un site cu continut dinamic? Lucrez la un script ce foloseste SSI ce reactualizeaza periodic continutul, am observat uitindu-ma la loguri ca anumite situri ce au un PageRank mare sint vizitate de Google FreshBoot aproape de 4 ori lunar.

Lycos Search Engine

Lycos este unul dintre cele mai mari motoare de cautare internationale. Pe piata .ro nu este esa de cunoscut ca Google, Yahoo! sau Msn. Daca doriti vizibilitate internationale recomandam acest motor. Lycos are una dintre mai mari comunitati online detinind 7 milioane de utilizatori de la Tripod si Angelfire. Lycos are zilnic peste 460 de pagini afisate.

Subiterea la Lycos.com: http://www.lycos.com/help/yoursite.html

  • Lycos nu recunoaste Meta tagurile si nici Comment tags.
  • Alt Tags sint folosite in clasificare
  • Image maps nu sint recunoscute, incercati sa include-ti toate linkurile in prima pagina
  • Link popularity este un element important de care Lycos tine cont.
  • Lycos pune relevanta pe cuvintele ce apar in primele si ultimele rindiri ale textului vizibil.
  • Lycos are probleme cu URL-urile ce contin simboluri cum ar fi $, ?, =,. Probleme cu paginile pHp, CFM.
  • Home page (Examplu: http://www.yourhomepage.com) va avea mai multa relevanta decit alte pagini (Examplu:
    http://www.yourhomepage.com./newinfo.htm), daca aveti un termen competitiv optimizati index.html pentru el.

Yahoo! Directory

Oferind peste 28% din traficul online Yahoo! nu este un motor de cautare. Yahoo! este un director – fiecare site submis este analizat de un editor. Daca pina acum 4 luni o submitere corecta la Yahoo! ar fi adus un numar mare de vizitatori, odata cu noul acord incheiat cu Google, Yahoo! afiseaza rezultate oferite de Google.

Costul unei submiteri la Yahoo este de 299$. Yahoo! se obliga sa analizeze situl in decursul a 7 zile. Chiar daca platiti 299$ nu exista nici o garantie ca situl va fi acceptat in directorul Yahoo! Peste 70% din siturile submise la Yahoo! nu sint acceptate.

Am fost intrebat de unii clienti daca mai are rost o submitere la Yahoo! Categoric. Chiar daca nu mai afiseaza rezultate proprii, pentru un site comercial este o foarta buna ocazie de a marii PageRankul. Un PageRank mai mare inseamna o clasare superioara in Google rezultind o clasare superioara in Yahoo. Deasemenea astept in citeva luni schimbarea afisarii rezultatele cautarii in Yahoo!. Inktomy este o firma ce ofera baze de date pentru motoare de cautare cum ar fi MSN si HotBot. Inktomy a fost achizitionat de Yahoo!, in mod sigur Yahoo va oferii o combinatie de rezultate Google + Inktomy + Yahoo! + PPC Advertizing.

Un mod gratuit de a ajunge in Yahoo! si de a beneficia de traficul si PageRankul oferit de acesta fara a platii 299$ este de a incerca o listare in YahooKids. YahooKids sau Yahooligans este directorul dedicat siturilor ce ofera servicii, produse sau informatii pentru copii. Functioneaza lafel ca si Yahoo, are un PageRank foarte mare si submiterea este GRATUITA. Daca la Yahoo! erau necesare 7 zile pentru ca un site sa fie acceptat sau respins si aproape 70% din situri erau respinse, la Yahooligans durata de editare a unui site este nedeterminata si procentul de submiteri este mai mic.

Sursa

Publicitate

2 gânduri despre „Principalele motoare de cautare”

  1. Eu am o reactualizare completa a siteului cam de 3-4 ori pe luna. Desigur asta nu inseamna ca ceea ce scriu nu apare indexat in cateva minute dar, ma refer la actualizarea intregului continut. Google viziteaza cel mai des paginile cu PR mare , care au si un continut care se schimba destul de des. Acum am posibilitatea sa schimb pe o frecventa mai mare de refresh din google insa nu o folosesc di motive de limitare a benzii de trafic. La ora asta google’mi faca cam 1.3 Gbyte trafic pe zi , intre 10-20 de mii de linkuri reindexate zilnic ceea ce f mult. Daca o sa schimb pe frecventa mai mare probabil ca o sa creasca de 2-3 … 10 ori cine stie , ceea ce este totusi cam mult pentru mine deocamdata.

    Cat despre indexarea in yahoo si msn nu stiu cum sta treaba , eu apar indexat dar, nu primesc mai mult de 1000 zilnic din ambele motoare!

Comentariile sunt închise.